Архиви: Програми

ВАЖНОСТА НА НОВИНАРСТВОТО ПОСВЕТЕНО НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА

Нашата почетна дискусија ја посветуваме на новинарството посветено на животната средина и еколошките прашања, како и на климатските промени кои влијаат на планетата. Колку овие прашања имаат простор во медиумите? Колку се важни овие прашања за новинарството и нашето општество? Ова се само дел од прашањата за кои ќе се дискутира на отворањето на нашиот …

ВАЖНОСТА НА НОВИНАРСТВОТО ПОСВЕТЕНО НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА Read More »

ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСТА ЗА ПРАВАТА НА БЕГАЛЦИТЕ, МИГРАНТИТЕ, ЛИЦАТА БЕЗ ДРЖАВЈАНСТВО И БАРАТЕЛИТЕ НА АЗИЛ

Дискусијата ќе се фокусира на начинот на кој медиумите и новинарството покриваат прашања како што се правата на бегалците, мигрантите, лицата без државјанство и барателите на азил. Можеме ли да направиме повеќе за да ја подигнеме свеста за овие прашања? Дали мејнстрим медиумите даваат доволно простор за покривање на приказни од ваков вид? Што можат …

ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСТА ЗА ПРАВАТА НА БЕГАЛЦИТЕ, МИГРАНТИТЕ, ЛИЦАТА БЕЗ ДРЖАВЈАНСТВО И БАРАТЕЛИТЕ НА АЗИЛ Read More »

ОД НОРМАЛИЗАЦИЈА ДО САМОЦЕНЗУРА – ОНЛАЈН ВОЗНЕМИРУВАЊЕТО ВРЗ НОВИНАРКИТЕ

Презентација на публикацијата на ПИНА – Од нормализација до самоцензура – Анализа на онлајн малтретирањето на новинарките во С. Македонија проследена со дискусија. ДАТУМ: петок, 23 сеп | 19:15 МОДЕРАТОР: Кристина Озимец ГОВОРНИЦИ: Бојана Јовановска, Силвана Жежова, Искра Коровешовска

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ФИЛМСКИОТ ФЕСТИВАЛ РАБ

РАФФ – Филмскиот фестивал на Раб е првенствено замислен како нова трансмедијална платформа за истражувачко филмско изразување, која во ерата на се поголем број новосоздадени слични филмски манифестации, остава се помалку простор за овој филмски жанр да и се претстави на публиката. Воедно, овој тренд создава можност фестивал од ваков тип да произлезе токму од …

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ФИЛМСКИОТ ФЕСТИВАЛ РАБ Read More »

ОНЛАЈН ВОЗНЕМИРУВАЊЕ И ОНЛАЈН НАПАДИ – ПРЕПОЗНАВАЊЕ, СПРАВУВАЊЕ СО НИВ И ДОБИВАЊЕ ПОДДРШКА

Р А Б О Т И Л Н И Ц А Онлајн работилница за жени новинарки – Онлајн вознемирување и онлајн напади – препознавање, справување со нив и добивање поддршка. ДАТУМ: сабота, 24 сеп | 12:00-15:00ГОВОРНИЦИ: Нина Спрингер, Тијана Ивановска

КАКО ВАШАТА ПРИКАЗНА ПРАВИ РАЗЛИКА – УЛОГАТА НА МЕДИУМСКОТО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА КЛИМАТСКО (НЕ)ДЕЛУВАЊЕ

Новинарското претставување на климатската криза е клучно за јавната свест и политичката одговорност – и гледајќи го целокупното известување, не е ни блиску до вистинската закана со која се соочуваме. Зошто е тоа така? Како можеме да го промениме? И што треба да земете предвид при вашето известување за да бидете сигурни дека вашата приказна …

КАКО ВАШАТА ПРИКАЗНА ПРАВИ РАЗЛИКА – УЛОГАТА НА МЕДИУМСКОТО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА КЛИМАТСКО (НЕ)ДЕЛУВАЊЕ Read More »

СОЗДАВАЊЕТО НА „СЕМИЊА НА ИЗМАМАТА“

Талентираната режисерка Миријам Гутман (1994) ќе ја сподели приказната за создавањето на троделниот документарен серијал „Семиња на измамата“. Ова е првата холандска серија која влезе во селекција на престижниот филмски фестивал Санденс. „Семиња на измамата“ ја раскажува приказната за д-р Карбат, најпознатиот доктор за плодност во Холандија во текот на 70-тите и 80-тите години, …

СОЗДАВАЊЕТО НА „СЕМИЊА НА ИЗМАМАТА“ Read More »

ПРИКАЖУВАЊЕТО НА ЖЕНИТЕ ВО МАКЕДОНСКИТЕ МЕДИУМИ ЗА ВРЕМЕ НА 2020 КОВИД-19 ПАНДЕМИЈАТА

Истражувачките Ангела Делевска и Елена Данова ќе зборуваат за нивната анализа за прикажувањето на жените во македонски медиуми за време на 2020 Ковид-19 кризата. ДАТУМ: Четврток, 7 октомври | 20:00 МОДЕРАТОР: Марина Лазаревска ГОВОРНИЦИ: Ангела Делевска, Елена Данова   Овој настан од фестивалската програма е поддржан од Цивил Рајтс Дефендерс.