Архиви: Говорници

ДИМИТАР САМАРЏИЕВ

Димитар Самарџиев е пермакултурен дизајнер и едукатор, со претходно формално образование за јазик, превод, културолошки студии и комуникации. Основач на едукативната прехранбена шумска градина „Иградина“. Тековно, член на граѓанската организација „Зелената арка“ и координатор на општествената градина „Бостание“. Се занимава со пермакултурен дизајн од 2011 година – истражувајќи ги конвергентните полиња на животната средина, дизајнот, …

ДИМИТАР САМАРЏИЕВ Read More »

ЈУГОСЛАВА ДУКОВСКА

Југослава Дуковска е новинар и граѓански активист. Дипломирала на Интердисциплинарните студии по новинарство во Скопје во 1989 година. Нејзините професионални почетоци се во Македонска Телевизија како студент, во 90-тите работи во „Нова Македонија“, „Македонија денес“ и неделникот „Денес“, во „Актуел“, а потоа во агенцијата „МЕТА“, и „Слободен Печат“. На почетокот на кариерата била фокусирана на …

ЈУГОСЛАВА ДУКОВСКА Read More »

КАТЕРИНА ТОПАЛОВА

Катерина Топалова е новинарка во јавниот сервис, Македонската радио телевизија (МРТВ). Родена е на 28 август 1987 во Штип. Од 2009 година, три години работеше за ТВ Алфа, покривајќи прашања како што се интеграциите во ЕУ и надворешните работи. Студирала новинарство и магистрирала Медиуми и комуникации на државниот универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. …

КАТЕРИНА ТОПАЛОВА Read More »

СИЛВИJА ЈОЊИЌ

Индустриски дизајнер, сценограф Силвија Јоњиќ дипломирала индустриски дизајн на отсекот за дизајн при Архитектонскиот факултет во Загреб. Во својата работа користи алатки и искуства од областа на дизајн на ентериер, дизајн на производ, дизајн на амбалажа и визуелните комуникации. Иновативните решенија засновани на методички процеси и носат награда за дизајн на пакување во Милано. Автор …

СИЛВИJА ЈОЊИЌ Read More »

РОБЕРТ ТОМИЌ ЗУБЕР

Продуцент, уредник, режисер Роберт Томиќ Зубер е роден во Пула во 1976 година. Има дипломирано социологија, а во последните дваесет години работи како новинар и уредник во хрватскиот печат, на радио и на телевизија, како и за меѓународни медиуми како Би-Би-Си. За својата работа има добиено две награди од Хрватското здружение на новинари. Во изминатата …

РОБЕРТ ТОМИЌ ЗУБЕР Read More »

ИВАНА НАСТЕСКА

Ивана Настеска е дипломиран новинар на државниот Правен факултет во Скопје и активно работи од 2009 година. Работела во повеќе домашни печатени новински изданија како „Форум“, „Дневник“, „Независен весник“. Во текот на кариерата работела и во новинаската агенција „Макфакс“, порталите „Телеграф“, „360 степени“, платформата за анализи и истражувања „ПИНА“, како и дигиталниот медиум „Види Вака“. …

ИВАНА НАСТЕСКА Read More »

МАРИНА ЛАЗАРЕВСКА

Марина Лазаревска е филмски програмски координатор на Истражувачкиот филмски фестивал – Скопје и една од основачите на Платформата за истражувачко новинарство и анализи – ПИНА. Насочена кон културни и филмски настани, Лазаревска соработува со повеќе компании и фестивали во креирањето иновативни дистрибутивни стратегии, фестивалски програми, стратегии за односи со јавност, како и организација на поврзани …

МАРИНА ЛАЗАРЕВСКА Read More »

КРИСТИНА ОЗИМЕЦ

Кристина Озимец е истражувачка новинарка од Скопје и претседателка на Платформа за истражувачко новинарство и анализи – ПИНА. Таа е исто така на чело на организацијата на Медиумски Фестивал – Скопје. Таа е насочена кон покривање различни области како политика, корупција, владеење на правото, човекови права и образование. Озимец има добиено бројни награди за нејзините истражувачки …

КРИСТИНА ОЗИМЕЦ Read More »

САРА ШУРМАН

Сара Шурман од Германија е новинарка и обучувачка посветена на теми врзани со животната средина и климатската криза. Меѓу другото работела како уредничка и консултантка за германските публикации Tagesspiegel, VICE, Gruner + Jahr, Zeit Online, funk и SWR. Во 2018 година германското списание за новинарство „Медиум магазин“ ја вброи во листата „Топ 30 помлади од …

САРА ШУРМАН Read More »

НИНА СПРИНГЕР

Нина Спрингер е професор по медиуми и комуникациски студии со фокус на новинарството на Универзитетот во Минстер, Германија. Нина повеќе од една деценија ја истражува употребата на функции за коментари на веб-страниците за вести на интернет. Она што започна со надежта за различност на мислењата во јавните дискурси, во последните години станува сè повеќе работа …

НИНА СПРИНГЕР Read More »