Архиви: Говорници

ИВАНА МИТРОВСКА

Ивана Митровска е дипломиран новинар со десетгодишно телевизиско искуство како репортер и презентер на вести. Има учествувано на бројни семинари од областа на новинарството. Била претставник од земјава на обука во школата за електронски медиуми во Потстдам и волонтер во македонската редакција на Дојче Веле во Бон. Митровска е дел од платформата за истражувачко новинарство …

ИВАНА МИТРОВСКА Read More »

КРИСТИНА ОЗИМЕЦ

Кристина Озимец е истражувачка новинарка од Скопје и претседателка на Платформа за истражувачко новинарство и анализи – ПИНА. Таа е исто така на чело на организацијата на Медиа Фестивал – Скопје. Таа е насочена кон покривање различни области како политика, корупција, владеење на правото, човекови права и образование. Озимец има добиено бројни награди за нејзините истражувачки …

КРИСТИНА ОЗИМЕЦ Read More »

ЕЛЕНА ДАНОВА

Елена Данова е активистка за родова еднаквост, човекови права и се’ што се подразбира под концептот на човекови права. Професионално се занимава со младинска работа и е дел од тимот на Здружение за едукативен развој Еквалис, каде што, со младите работи на развивање на медиумската писменост, поттикнување на младинскиот активизам и борба за родовата и …

ЕЛЕНА ДАНОВА Read More »

Сања Васиќ

Сања Васик е уредничка на вести во националната телевизија Телма во Скопје. Таа е специјализирана во покривање на надворешна политика и е искусна за известување за домашните политички прашања. Таа е и водителка на вестите на ТВ Телма и на политичкото ТВ шоу „Топ тема“. Нејзината кариера ја започна како репортерка во дневниот весник „Нова …

Сања Васиќ Read More »

МАЈА ЈАНЕВСКА ИЛИЕВА

Маја Јаневска Илиева (1976) е фоторепортерка во дневниот весник Нова Македонија. По образование е дипломиран инженер архитект. Како фоторепортер работи од 2000 година, најпрво во неделникот Форум, потоа во дневните весници Нова Македонија, Дневник, Време и од 2008 година повторно во Нова Македонија. Во овој период поминала повеќе тренинзи, обуки и семинари за професионално усовршување, …

МАЈА ЈАНЕВСКА ИЛИЕВА Read More »

РИТА БЕХАДИНИ

Рита Бехадини е телевиски презентер, новинар и активист за правата на жените. Таа дипломираше бизнис и економија, но отсекогаш имала страст за новинарството. За време на студиите, нејзината работа била фокусирана на родовата еднаквост, што овозможило понатамошно проширување на нејзиното знаење во областа на новинарството. Оваа средина претставувала предизвици што таа ги препознала дека имале …

РИТА БЕХАДИНИ Read More »